Пропускане към основното съдържание

Крем супа от тиквички и джинджифил

Голям любител съм на крем супите. И най-вече на тези от тиква. Днес обаче съм на вълна тиквички и джинджифил. Всъщност джинджифила в тази рецепта е колкото нокът, но аромата, който се носи от тенджерата е невероятно свеж:)
Започвам да публикувам рецепти без месо. Макар че вкъщи 3/4 от живущите настояват да им го готвя, за себе си смятам да го спра. Съображенията ми в друг пост ще бъдат публикувани. Наясно съм, че от мотивите ми следва и да спра млечните продукти, но това за сега не се случва и продължавам да ги консумирам....кой знае за в бъдеще:) Човек преминава през различни трансформации.
Ето и рецептата.
Необходими продукти:
-3 средноголеми тиквички;
-2 средноголеми картофа;
-малко парченце настърган джинджифил;
- 50 гр. краве масло/алтернатива е растително масло по избор;
- по една щипка индийско орехче и куркума. Мислих си и за кардамон, но не намерих в шкафа с подправки:(
Обелвате и нарязвате на едри парчета тиквичките и картофите. Слагате ги заедно с почистения и настърган джинджифил да се сварят в подсолена вода в една тенджера. След като са достатъчно размекнати картофите и тиквичките, изхвърляте водата от тенджерата, слагате подправките и маслото при зеленчуците и джинджифила да се задушат на тих огън.
През това време си загрявате литър питейна вода. Всъщност, ако искате може и да ползвате тази от варенето, но при всички случай трябва да я излеете от тенджерата със сварените продукти за да може да се задушат с маслото и подправките.
След около 5 минути разбърквате и пасирате. Добавяте постепенно водата и то толкова, колкото на вас ви харесва от гледна точка на гъстота.
За да украсите, може да добавите още подправки и магданоз. Въпрос на избор и вкус:)
Приятно готвене и хапване:)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови мъфини с горски плодове

Много вкусни и лесни както се досещате, нямат нужда от допълнително подслаждане дори. Безглутенови и без захар. Идеята взех от тук https://thebigapplemama.com/2017/02/low-cab-qbanana-blueberry-muffins.html, ама до там - развихрих въображението си и се получиха прекрасни кексчета!
За 20 мъфина са ви необходими:
2 намачкани банана; 2 яйца; ½ чаена чаша оризово брашно; 1 чаена чаша нахутено брашно; 1 пакетче бакпулвер; 1 чаена чаша горски плодове. Ползвах от замразените пакети от Лидл. 1 течна ванилия.


Всички продукти обърквате до хомегенна смес като започвате първо от бананите и яйцата и завършвате с горски плодове. Загрявате фурната до 200° без обдухване.Печете във формички за мъфини,на средна решетка, докато се образува розово-златиста коричка.

Бананови мъфини с брашно от нахут

Идеята за тези вкусни кексчета почерпих от тук http://anandamoments.blogspot.bg/2012/03/blog-post.html?m=1

Напоследък често приготвям безглутенови закуски от този вид и съм много доволна. Бързи, вкусни и засищащи. Иделни за прехапване по време на разходка, излет или за офис/училищна кутия за обяд.

Необходими продукти за около 20 броя:

1 и ⅓ чаена чаша нахутено брашно; 3 супени лъжици кокосово брашно; 3 пюрирани банани; 3 разбити яйца; ½ чаена чаша слънчогледово олио или кокосово масло; ½ чаена чаша мед; 1 ванилия; 1 пакетче бакпулвер; шепа стафиди.
Смесвате сухите съставки и към тях добавяте пюрето от банани, яйцата, меда, олиото, ванилията и стафидите. Обърквате до гладка смес и разпределяте във формички за мъфини. Печете на 200° до суха клечка.