Пропускане към основното съдържание

Вкусна червена крем супа

Супата направо си отива към розовия цвят:) Досега винаги ми е била любима тиквенат, но откакто вкусих тази от цвекло, последната води класацията:)
Какво ви трябва:
- 1 голяма глава цвекло;
- 2 картофа;
- 50 гр. краве масло/кокосово масло;
- 1 литър питейна вода;
- сол на вкус.
Първо измивате и обелвате цвеклото. Нарязвате го на едри парчета и го слагате да се свари. При мен това стана много бавно. Някъде около два часа, като се налагаше да доливам вода. Трябва да се размекне добре.
Когато вече е готово, добавяте обелените и нарязани също на едро картофи да се сварят. След 10-на минути са готови.
Изливате внимателно водата от тенджерата в друг съд. Може да ползвате нея или да си сварите един литър друга в кана за преваряване. Слагате маслото при зеленчуците и ги оставяте да се задушат на тих огън за 5 минути. Махате тенджерата от котлона и го изключвате. Започвате да пасирате внимателно, като бавно доливате горещата вода. Количеството вода е в зависимост от предпочитанията ви за гъстота.
Да ви е сладко:)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови мъфини с горски плодове

Много вкусни и лесни както се досещате, нямат нужда от допълнително подслаждане дори. Безглутенови и без захар. Идеята взех от тук https://thebigapplemama.com/2017/02/low-cab-qbanana-blueberry-muffins.html, ама до там - развихрих въображението си и се получиха прекрасни кексчета!
За 20 мъфина са ви необходими:
2 намачкани банана; 2 яйца; ½ чаена чаша оризово брашно; 1 чаена чаша нахутено брашно; 1 пакетче бакпулвер; 1 чаена чаша горски плодове. Ползвах от замразените пакети от Лидл. 1 течна ванилия.


Всички продукти обърквате до хомегенна смес като започвате първо от бананите и яйцата и завършвате с горски плодове. Загрявате фурната до 200° без обдухване.Печете във формички за мъфини,на средна решетка, докато се образува розово-златиста коричка.

Бананови мъфини с брашно от нахут

Идеята за тези вкусни кексчета почерпих от тук http://anandamoments.blogspot.bg/2012/03/blog-post.html?m=1

Напоследък често приготвям безглутенови закуски от този вид и съм много доволна. Бързи, вкусни и засищащи. Иделни за прехапване по време на разходка, излет или за офис/училищна кутия за обяд.

Необходими продукти за около 20 броя:

1 и ⅓ чаена чаша нахутено брашно; 3 супени лъжици кокосово брашно; 3 пюрирани банани; 3 разбити яйца; ½ чаена чаша слънчогледово олио или кокосово масло; ½ чаена чаша мед; 1 ванилия; 1 пакетче бакпулвер; шепа стафиди.
Смесвате сухите съставки и към тях добавяте пюрето от банани, яйцата, меда, олиото, ванилията и стафидите. Обърквате до гладка смес и разпределяте във формички за мъфини. Печете на 200° до суха клечка.