Фрикасе и календарчета в неделя

Днес си купих календарчета! От онези мъничките, които си ги носехме в портмонетата. От онова време, когато нямаше мултифункционални смартфони и електронни книги. Обичам да се връщам назад към корените, назад към истинските немодерни неща.
Купих си и женско списание-разстоварващо и пълно с безсмислици, но пък толкова свежо. Преди чаках определени дати в месеца, за да си купя определени издания и толкова се вълнувах:) Ставах сутрин и си казвах " О, днес е 15-ти! Задължително да мина покрай будката с вестници преди работа!". Взимах усмихната списанието и през обедната почивка с колежките разглеждахме, четяхме, коментирахме:) Представяте ли си каква емоция-само от едно списание! А сега всичко четем в нета. Харесват ми технологиите, трудно не си поглеждам телефона за повече от час, но простите неща като хартиена книга, календарче или списание за мен правят денят ти далеч по-усмихнат отколкото, ако са на екрана.
Преди няколко дни разбрах и че вегетарианството не е за мен. През цялото време бях гладна, независимо какви и колко безмесни неща консумирах. Чувствах се и отпаднала, въпреки витаминозните пресни сокове, които всеки ден си правех, имащи временно освежаващо действие. Не че не си ги правех и "преди вегетарианството", де:) Накрая се предадох. Хапнах си няма да ви казвам какво и се почувствах далеч по-добре.
Та, по повода публикувам рецепта за пилешко фрикасе, както мама ми каза да го направя, но лееееко регулирано спрямо моя вкус. Направих го с половин пилешки гърди, а с другата половина-пилешка супа.
Продукти за фрикасето:
- 1/2 обезкостени и сварени пилешки гърди, без кожа;
- 1 литър прясно мляко;
- 3 яйца;
- 100 гр.краве масло;
- 5 супени лъжици брашно;
- 1 настърган морков;
- настъргана кора на 1/2 лимон;
-сол, черен пипер и куркума на вкус.
Първо си сварявате пилешките гърди. Аз ги почистих от кожата преди, но ги обезкостих след сваряването. Бульонът ми послужи за супата.
Загрявате маслото с 3 супени лъжици брашно и около 200 мл. хладко прясно мляко. Бъркате енергично, за да не станат бучки. Внимавате котлона да не е макс, че започва да бълбука:)
Още на този етап сложих по щипка сол,черен пипер и куркума.
Измивате яйцата и едно по едно ги разбивате също в около 200 мл. хладко до студено прясно мляко. Добавяте ги бавно към сместа, която къкри на котлона и добавяте останалото хладко до студено мляко. Това уточнение с млякото е важно, защото може да сварите яйцата , вместо да се смесят с кашата, която се получава:)
Добавяте още 2 супени лъжици брашно и не спирате да разбърквате. След като сте се убедили, че няма бучки от брашното, добавяте накъсаното месо и настърганите морков и кора от лимон. Оставяте да къкри на тих огън 10-на минути, като през 1-2 минути разбърквате.
За супата не ми трябваше нищо освен два картофа, един морков, шепа виде, малко магданоз, сол на вкус и разбира се останалото пилешко месо:)
Десертът е едно от нещата, които ще си запазя от вегетарианския опит-суровия шоколад с кокосово масло, тахан, мед и рожково брашно. Вкъщи се приема добре, а така или иначе много рядко вкъщи има купешки сладости.
За настроение отстрани на чиниите сложих по един ароматен портокал и мандарин, които неустоимо ме влекат към Коледа.
И така, днес- списание с коледен брой, календарчета за новата година, прекрасен аромат на портокали и мандарини, и вкусни домашни гозбички, носещи уют.

Коментари